HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Hatos Ferenc megemlékezés

Vissza a hírekhez « | 2024. június 20.

Szigorú, de jóságos ember volt – A névadóra emlékeztek a jubileumi Hatos-hét második napján - fotók

Alapításának 115. évfordulóját ünnepli az idén a Hatos Ferenc Általános Iskola és AMI, amely 25 éve viseli Hatos Ferenc nevét. Kedden a névadóra emlékeztek az intézményben. A művészeti napon Garas Kálmán fotóművész is Vépen vendégeskedett.

Számos generáció nőtt már fel az iskola falai között. Az ott zajló oktatás és nevelés nem csupán tudást ad, hanem értékeket, emberséget és közösségi szellemet is, fogalmazta meg köszöntőjében Molnár Krisztina igazgató. Névadójukról úgy nyilatkozott: nagyszerű ember volt, életét és munkásságát a közösségért való elköteleződés, a tudás iránti szenvedély és az emberi méltóság tisztelete jellemezte. Szellemisége ma is iránytűként szolgál.

Ágoston Andrea igazgatóhelyettes Hatos Ferenc (1921–1988) életrajzát ismertette táplánszentkereszti születésétől a kőszegi tanítóképzőn, majd Bíró Irén tanítónővel kötött házasságán és négy gyermeke – Csaba, Huba, Zsolt és Mária – születésén keresztül 1958. szeptember 1-jéig, amikor a vépi iskola igazgatója lett. Rövid időn belül megteremtette az eredményes munka feltételeit. Jó nevelői közösséget hozott létre. Jelentős szerepe volt az iskola 1962-es felújításában és bővítésében. De harcolt az óvodáért, a kultúrházért, a gyakorlókertért, a szaktantermek és a sportpályák kialakításáért is, mondta. Hozzátéve, hogy a nagy tekintélyű igazgató szerette tanítványait, és mindent megtett az érdekükben. Diákjai tisztelték: nemcsak iskolamester, hanem ezermester is volt, aki rengeteg gyerekkel megszerettette kedves hobbiját, a modellezést.

Szigorú, de jóságos tekintetű ember volt, akinek az egész élete az iskoláról szólt. Ha kellett, tetőt javított, festett, szerelt – ezt már Molnár Istvánné árulta el a névadóról. Kati néni 1995-ben lett az iskola igazgatója. Ő azt mesélte el a gyerekeknek, hogy miért Hatos Ferenc nevét kapta az intézmény. S felidézte: a kérdőíveket kitöltve mindenki mellette tette le a voksát.

Az emléktáblánál koszorúzással folytatódott a nap, utána az egykori diák, az 1945-ös születésű Kovács László elevenítette fel, milyen volt az iskolások élete akkoriban, milyen követelményeknek kellett megfelelniük a maihoz képest sok szempontból mostohább körülmények között. „Tanulni, tanulni, tanulni – ezt tanácsolta a mai gyerekeknek, mondván, ezáltal mehet előre az életük.

A folytatásban Garas Kálmánt kérdezte Iván Csilla. A fotográfus mester és fotóművészről elmondta: tavaly jelent meg "...személyiségnek lenni a legtöbb..." című portrékönyve, melyet Répcelakon a művelődési házban, Szombathelyen a Képtárban és Budapesten, a Magyar Zene Házában is bemutattak. Ez év januárjában Zalaegerszegen, a Városi Kiállító- és Hangversenyteremben nyílt fotókiállítása. Februárban a Magyar Zene Házában megrendezett Kamarakiállításon mutatott be egy válogatást zenei portréiból. Március 15-e alkalmából Magyarország Köztársasági Elnöke értékteremtő művészi alkotómunkája, a hazai kulturális és szellemi élet meghatározó személyiségeit bemutató portréfotói elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetését adományozta neki. A vendégről kiderült: édesapja kovácsmester volt. Fia mégis a fotózást választotta hivatásaként, miután megismerkedett a fényképelőhívással. Portréfotós lett – portrékönyvében olyan híres emberekről készült képek is helyet kaptak, mint a vépi gyerekek által is ismert Gazdag Erzsi vagy Weöres Sándor. A velük való találkozásról is beszélt a fotográfus. S kiderült, Hatos Ferenccel is volt kapcsolata: a volt Úttörőházban (később Gyermekek Háza) ismerte meg, ahol 1975-től 2002-ig fotószakkört vezetett. A fotográfus 2002 óta óraadó az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszékén.

A vele szemben ülő diákoknak aktuális témát hozott fel: felhívta a figyelmüket a telefonos fényképezésnél lehetséges hibákra. Ő is szolgált jó tanáccsal: készítsenek minél több képet, és ha érdekli őket a fotózás, éljenek segítséggel, ismerjék meg az alapokat, mert anélkül nem lehet építkezni.

A délelőtti program zárásaként ismertették a Hatos Ferenc portré rajzpályázat eredményeit és díjazták a legkreatívabb arc- és testfestéseket.


FORRÁS: VAOL.HU