HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kodály és A kis gömböc – A zene világnapja és a népmese napja

Vissza a hírekhez « | 2023. október 10.

Az idén is egy napon ünnepelte a népmese napját és a zene világnapját a Hatos Ferenc Általános Iskola és AMI. A klasszikus zenétől a népköltészeten, népdalon át a könnyű zenéig vitte a hétfői műsor a diákokat.

Fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása és „a zene az kell” – így gondolják ezt a Hatos-iskolában is évek óta. A bevezetőben Kodály Zoltán Háry János szvitjének intermezzo tételét hallgatták meg a gyerekek, pedagógusok. Utána Boda Borbála, a Széchenyi István Egyetem zongora előadóművész szakos hallgatója játszotta Bartók Béla Gyermekeknek című ciklusának négy népdalfeldolgozását.

Majd népzene, néptánc, népköltészet következett: az 5. osztályos Csörgő Anna vasi népdalcsokrot énekelt; a 4. osztályos Turai Zalán pedig vasi néptáncokat mutatott be. A kis gömböc vidám történetét Ágoston Andrea igazgatóhelyettese mesélte el nagy átéléssel. A meséről készült rajzokból az aulában lévő paravánokon látható összeállítás. Az iskola Trilla Énekegyüttese a 4/a osztályos tanulókkal együtt Kodály Zoltán Angyalkert című művéből az Ég a gyertya..., Hogy a kakas.., Hol jártál báránykám? kétszólamú gyermekdalokat szólaltatta meg. A dalokhoz fűződő gyermekjátékot a 3/A osztályosok mutatták be. A Valahol Európában musical A zene az kell című dalát pedig közösen énekelte mindenki – zongorán kísért Bodáné Szabó Andrea. /Tóth Kata _ Vas Népe/

Képek megtekinthetők IDE kattintva.