HKSzCsPSzV
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Advent

Vissza a hírekhez « | 2022. december 2.

Advent első vasárnapja az András napjához - november 30. - legközelebb eső vasárnap. Legkorábban november 27-én, legkésőbb december 3-án kezdődik az adventi időszak. Advent a várakozás, a befelé fordulás, a lelassulás, a remény, az ünnepre való készülés időszaka.

Ilyenkor felkészítjük szívünket a karácsonyra, a családdal, közeli barátokkal való kapcsolódásokra. Az adventi koszorú a maga négy gyertyájával, hétről hétre növekvő fényével jelképezi mindezt a várakozást, elcsendesedést, lelki világosságot.

Az első adventi koszorút Johann Hinrich Wichern evangélikus lelkész készítette 1839-ben. Az általa alapított hamburgi gyermekotthonban egy kétméter átmérőjű szekérkerékre összesen 24 gyertyát - négy nagyobb fehéret és húsz kisebb pirosat tett. December 1-jén gyújtották meg a koszorú első gyertyáját: a nagyobbakat a négy adventi vasárnapon, míg a kisebbeket a hétköznapokon.

A lelkész célja az volt, hogy érzékeltesse a gyerekekkel Jézus eljövetelének közeledtét jelző egyre nagyobb fényt. A koszorút később a katolikusok is átvették, ám formailag leegyszerűsödött: a klasszikus adventi koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya van. Az óramutató járásával ellentétes irányban kell meggyújtani a gyertyákat: advent első két vasárnapján a két lilát, a harmadikon a rózsaszínt, végül advent negyedik vasárnapján a négy gyertya együtt szimbolizálja a karácsony közeledtével a szívekben mind jobban szétáradó fényességet.

Az adventi koszorún minden egyes gyertya más-más fogalmat és személyt szimbolizál. Az advent első vasárnapján gyújtott lila gyertya a hitet, illetve Ádámot és Évát jelenti - akiknek Isten elsőként ígérte a megváltást.

Képek megtekinthetők IDE kattintva.