DÖK Nap: Iskolai farsang
3. Iskolaelőkészítő foglalkozás a leendő 1.osztályosoknak és szüleiknek
Szülői Közösség gyűlése
A kommunista és egyéb diktatúrák emléknapja - megemlékezés történelem órákon
HKSzCsPSzV
134
567891011
121314151618
2021222425
26272829

Október 1. – A zene világnapja

Vissza a hírekhez « | 2022. október 2.

A zene az egyetlen világnyelv, melyet bárki bármikor megérthet." (Claude Debussy)

"Nem sokat ér, ha magunkban dalolunk, szebb, ha ketten összedalolunk. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy harmónia." (Kodály Zoltán)

Ezeket a bölcsességeket hallhattuk a műsorvezetőktől, Stánitz Rékától és Iván Csillától szeptember 29-én a művelődési házban megtartott ünnepségen.

Majd Somogyi Terézia vezényletével muzsikált a Bartók Béla Zeneiskola Tücsök zenekara. Előadásukban állatokat utánzó, természethangokat idéző zenéket hallhattunk. Nagyon örültünk érkezésüknek, gratulálunk a produkciókhoz!

A mi iskolánk továbbgondolta ezt az eseményt, hisz szeptember 30. Benedek Elek születésnapja, a Népmese Világnapja, október 1. pedig a Zene Világnapja. A két ünnep közelsége indította el a gondolatot, hogy Benedek Elek, az Aranyszakállú ember c. meséjét mutassuk be. De hogyan?

Mesélő, szereplők, színpadi cselekmények a parasztháznál, kedves, játékos gyermekjelenetek, keresztelő vígassággal, lovaglás az erdőben. Fekete vár bevétele vitézekkel, tündérkert és az elmaradhatatlan sárkányjelenet. Mindez népmesei elemekkel, a benne megszólaló bölcsességekkel.

Ezeket a jeleneteket az általunk kreatívan elképzelt színpadi kép, a háttérből megszólaló zene, a gyermekek színes táncimprovizációi keltették életre.

Mese – tánc – zene

A mese színpadi dramaturgiáját színre vitte, a mesét betanította: Bodáné Szabó Andrea
Mesélő: Nagy Regina Anna
Címadó főszerep, aranyszakállú ember: Hegedűs Milán
Szegényasszony: Vukits Kata
Szegényember: Turay Zalán
Gyurika: Lendvai Máté Denisz
Gyuri: Imre Ádám
Király: Csőre Dominik
Tündér Gyöngyike: Mizda Maja
Tündérek: Dávid Gréta, Guttmann Alina, Horváth Annabella, Németh Odett, Szabó Nikolett, Vígh Nilla Zorka
Vitézek: Alatrish Ádám, Torma Dávid, Szalai Marcell, Varga Ádám, Reszegi Máté
Gyerekek: Babai-Mező Abigél, Baranyai Szimonetta, Csizmadia Dorka, Pados Dávid, Balaton Liliána, Cser Lotti, Kispál Dániel, Mizda Maja, Pék Hanna, Smuk Áron, Tancsics Zoé
Fák: Bárdi Réka, Rádi Amina, Lakics Izabell, Lisztes Panna
Fekete vár: Nagy Márk, Nagy Natália, Piti Amina, Piti Dorina

A gyermekek színpadi előadása élvezetes volt. Nagy izgalommal készültek, szép sikert arattak. A színpadon segédkeztek: Györgyfalvai Sándorné, Pfenderné Németh Ágnes. Nélkülük az előadás nem jöhetett volna létre.

A díszlet készítésében részt vettek: Győrfi Judit tanárnő vezetésével a művészeti iskola diákjai. És nem utolsó sorban hálásak vagyunk minden zene megszólalásáért, a kivetítőn megjelent képekért Budai Ádámnak, aki végig jelen volt próbáinkon is.

Köszönet Iszakné Koszorús Juditnak, a Művelődési Ház igazgatójának és munkatársainak, hogy a ház színpadán megszülethetett a nagy álom.


Bodáné Szabó Andrea

 

VAOL cikk megtekinthető IDE kattintva.