Országos digitális mérés 7.A
Országos digitális mérés 7.A
Ünnepség a Középiskola nagytermében
Nemzeti ünnep - tanítási szünet
Bábszínház az alsó tagozaton
3. BOLDOG ISKOLÁK TALÁLKOZÓJA
Országos digitális mérés 7.A
Országos digitális mérés 6.B
Országos digitális mérés 6.A
NYÍLT NAP _ a leendő 1.osztályos tanulóknak és szüleiknek
A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap
Tavaszi szünet
HKSzCsPSzV
123
4568910
11121617
18222324
293031

„A természet a legjobb gyógyszertár” (Sebastian Kneipp)

Vissza a hírekhez « | 2021. november 16.

Néha nem is gondolnánk, hogy milyen értékek, kincsek vesznek körül bennünket.

Nagy szerencsénkre néhány lelkes, természettudatosan gondolkodó ember kezdeményezésére a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai elkezdték felkutatni azokat a helyeket, ahol szabadon is terem gyógynövény, egész gyújtoványfű és menta ligeteket találtak.

Ezután Dr Veres András megyés püspök javaslatára hasznosítani kezdték a természet kincseit. A plébániák kertjei parlagon hevertek, gondolták, ezek alkalmasak lehetnek a gyógynövények termesztésére. Így indult útjára a gyógynövény gyűjtését, termesztését végző tevékenység a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászban.

Iskolánkhoz legközelebb esik az Ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp Kert, amit a 4. évfolyam tanulói október közepén meglátogattak. A Gyógyfüves Ház munkatársa mesélt a gyógynövényekről, azok hatóanyagairól, alkalmazási területeiről. A gyerekek mindent megszagolhattak, megízlelhettek, mert az itt termesztett növények nem találkozhatnak semmilyen mesterséges szerrel. A bátrabbak a Kneipp-taposót is kipróbálták. Van egy vizes lemosásokra alkalmas sziget is, a kert ásott kutjának köszönhetően, de a kissé hűvös időben erről inkább lemondtunk.

Városunk gyermekorvos, Dr. Garda Károly elkötelezett híve és népszerűsítője ennek a kiváló módszernek. Az ő megkeresésére iskolánk is csatlakozott ehhez a programhoz. Ennek egyik része volt, hogy intézményünkből 3 érdeklődő pedagógus továbbképzésen vett részt, és tanulóink ellátogattak Ölbőre.

Érdemes egy sétát tenni a gyógyfüves ház kertjében, leülni egy pohár citromfüves, levendulás vagy mentás tea mellé. Ezeket gyerekeink is megkóstolták vendéglátónk jóvoltából. Öröm volt látni, hogy tanulóink nem utasították el, hanem kipróbálták és egyöntetűen állították, hogy finom volt és otthon is gyakrabban fogyasztanak gyógynövényből készült teákat.

Köszönjük a lehetőséget iskolánk alapítványának.

Pethőné Szakály Ilona és Révi Renáta tanítók és a 4. osztályos tanulók