A tavaszi szünet utáni első tanítási nap
Digitális országos mérés 6.B
Digitális témahét a felső tagozaton
Digitális országos mérés 6.A
Költészet napja
A Holokauszt áldozatainak emléknapja
Országos digitális mérés 6.A
3. HATPRÓBA verseny
Anyák napi fotózás
Országos digitális mérés 6.B
Erdőpedagógiai foglalkozások az 1. és a 2. évfolyamokon
1. osztályosok beiratkozása a 2024/2025. tanévre
1. osztályosok beiratkozása a 2024/2025. tanévre
FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT - alsó tagozat
Papírgyűjtés _ Művelődési Ház udvarán
Föld napi program a 3. és 4. évfolyamon
FOGADÓÓRA
Országos digitális mérés 8.A
Böde Péter vándormeseíró
Országos digitális mérés 8.B
Ásványbemutató és vásár
HKSzCsPSzV
1234567
91314
2021
232728
30

SZAKMAI NAP _ Nevelési értekezlet_Bázisintézményi program

Vissza a hírekhez « | 2021. október 6.

Iskolánk szemléletéhez, hitvallásához nagymértékben illeszkedik a Kneipp módszer. Október 1-én szakmai napon, nevelési értekezleten lehetőségünk volt a módszer megismerésére. Olyan előadókat hívtunk, akik hisznek a módszer sikerességében.

Elsőként a Magyarországi Kneipp Szövetség elnökét, Dr Garda Károly gyermekorvost.

Garda Doktor Úrtól sok mindent megtudtunk: Kneipp a természetes gyógymódok úttörője, aki többnyire vízzel és gyógynövényekkel gyógyított. Alapelvét így fogalmazta meg: „Az egészség a kereskedelemben nem kapható, csak az életmódon keresztül.” Az is tőle származik: „Ez a gyógyítás igazi művészete: se túl sokat, se túl keveset, se túl gyakran, mindent a maga idejében.” Sebastian Kneipp a 19. században élt, bajor természetgyógyász pap volt, akiről az orvosok lemondtak gyógyíthatatlannak hitt tüdőbaja miatt. Végül saját magát gyógyította meg, miután elolvasta Hahn A hideg víz gyógyító erejéről szóló könyvét. Annak utasításait betartva, hideg vizes kúrával és gyógynövényekből készült teával meggyógyult tüdőbajából. Úgy gondolta, hogy ami rajta segített, azzal szenvedő embertársain is segíteni tud. A róla elnevezett világhírű terápia ma reneszánszát éli, mert tudományosan bizonyított egészségmegőrző és egészségfejlesztő szerepe van.

– A módszer – amely egyaránt alkalmazható megelőzésre és gyógykezelésre, és melynek legfontosabb eleme a vízkezelés – lényege, hogy a víz különböző hőmérséklete és nyomása serkenti a vérkeringést, az anyagcserét, és erősíti az ellenálló képességet – dr. Garda Károly gyermekorvos szerint. Elmondta, hogy a Kneipp-kezeléseknek több fajtája ismert. Leggyakrabban az úgynevezett száraztaposóban (homok, toboz, parafa, háncs, kavics) való mezítlábas járást, a hideg vízben taposást, a hideg-meleg vizes lemosást, illetve a nedves, harmatos fűben történő szaladgálást alkalmazzák. Kezdetben csak a vízkúrára korlátozódott a kezelés, később azonban Kneipp kiegészítette táplálkozási és életmód-változtatási tanácsokkal is.

Kneipp szerint a betegségek oka az, hogy a test bizonyos részein rossz vér keletkezik, amit megszüntethetünk vízfogyasztással, tudatos étkezéssel és gyógynövényekkel – magyarázta dr. Garda Károly, aki másik alapelvként említi: csak előzőleg jól felmelegített testen szabad alkalmazni a hidegvíz-kúrát, és csak addig, amíg a beteg el nem kezd fázni. A gyermekorvos és kollégái – az ELTE szakképzési támogatásával – most a gyermekek egészségének megőrzése és fejlesztése érdekében óvodapedagógusoknak, tanítóknak indított ingyenes, államilag elismert tanfolyamot. Iskolánk 3 pedagógusa is jelentkezett a képzésre.

A következő előadó a Szombathelyi Weöres Sándor Óvoda óvodavezető volt, Kondics Judit, aki szintén hisz a módszer sikerességében, aki kollégájával együtt 2017 óta alkalmazzák a saját óvodájukban. Remek ötleteket, tanácsokat kaptunk a módszer bevezetése kapcsán.

Végül a Castanea Környezetvédelmi Egyesület előadóját Gelle Máriát hallottuk, aki az egyesület munkájáról, lehetőségeiről, szakmai segítségnyújtásáról, kirándulásairól, foglalkozásairól beszélt a kollégáknak.

Kiváló szakmai napon vagyunk túl, rengeteg tudással felvértezve, amit minél előbb szeretnénk a vépi kisgyermekeknek is megmutatni, alkalmazni, ezzel még jobban segíteni az egészségük védelmét. Hálás köszönettel tartozunk az előadóknak, hogy megosztották tantestületünkkel a tudásukat, tapasztalataikat.

Molnár Krisztina _ intézményvezető