A tavaszi szünet utáni első tanítási nap
Digitális országos mérés 6.B
Digitális témahét a felső tagozaton
Digitális országos mérés 6.A
Költészet napja
A Holokauszt áldozatainak emléknapja
Országos digitális mérés 6.A
3. HATPRÓBA verseny
Anyák napi fotózás
Országos digitális mérés 6.B
Erdőpedagógiai foglalkozások az 1. és a 2. évfolyamokon
1. osztályosok beiratkozása a 2024/2025. tanévre
1. osztályosok beiratkozása a 2024/2025. tanévre
FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT - alsó tagozat
Papírgyűjtés _ Művelődési Ház udvarán
Föld napi program a 3. és 4. évfolyamon
FOGADÓÓRA
Országos digitális mérés 8.A
Böde Péter vándormeseíró
Országos digitális mérés 8.B
Ásványbemutató és vásár
HKSzCsPSzV
1234567
91314
2021
232728
30

A Zene Világnapja

Vissza a hírekhez « | 2021. október 4.

 

Szeptember 30-án a sötét esős reggel sem vette el kedvünket az ünnepi készülődéstől. A Hatos Ferenc Általános Iskola ugyanis ekkor ünnepelte a Zene Világnapját. A jó szándékú,  segítő kezek szorgos munkája révén egy varázsütésre koncertteremmé változott az iskola aulája, széksorokkal, zongorával,  audiovizuális technikával. A szereplők számára szabadon hagyott  teret zenészek hada töltötte meg, hisz iskolánkba érkezett  a Bartók Béla Zeneiskola Ifjúsági Vonószenekara – igazán felemelő ünneppé téve számunkra ezt az eseményt.

Szereplő diákjaink az ünnephez méltó izgatottsággal teli várakozással foglalták el helyüket az aula egy-egy meghatározott pontján, hogy majd onnét induljanak a színpadra. A nézőközönség sorait először a felső, majd az alsó tagozatos diákok töltötték meg.

Ezt követően egy váratlan pillanatban a kivetítő képernyőjén megjelent a Bécsi Operaház koncertterme, és a Bécsi Filharmonikusok zenekarának előadásában Georges Bizet: Carmen c. operájának prelűdje lepte meg a közönséget. Ezután Vörös Gréta 8. A osztályos tanuló köszöntötte a tisztelt egybegyűlteket, méltatva a Zene Világnapját, melyről már 1974 óta hagyományosan megemlékeznek az egész világon.

A zene a csendből születik, legyen egy percünk a csend számára! – hangzott a felszólítás. A várakozás csendjéből elindult Chopin gyönyörű zongoramuzsikája, a kivetítőn pedig természeti képek tették élvezetessé a zenehallgatást. A muzsika hangjai alatt a 6. osztályos drámacsoport diákjaitól a zenéről nemes, a lelkünket építő gondolatokat hallhattunk.

Néhány másodperc múlva mindenki örömére a színpadon elinduló forgatag első szereplői a 2. A osztály tanulói Mizda Maja vezetésével népdalokat énekeltek. Ezek a kicsi gyermekek életkorukat meghazudtoló határozottsággal kiváló előadói és zenei képességről tettek  bizonyságot. Bízunk abban, hogy Majáról ki még sokat fogunk hallani, mint leendő népdalénekesről. Ezúton is gratulálunk e kiváló teljesítményhez!

Ezt a produkciót követően a 3. A és 4. B osztályosok néptánccsoportja nagyon hangulatos, látványos formációt adott elő.

Végezetül Stánicz Réka tanárnő vezetésével a Bartók Béla Zeneiskola ifjúsági Vonószenekara tette fel az ünnepre a koronát. Megjelenésük nagy meglepetésként hatott a közönségre, a jól összeállított műsort örömmel és elmélyült figyelemmel hallgatták a diákok. Köszönjük, hogy itt voltatok, hogy együtt lehettünk, és örülhettünk az élvezetes, visszahozhatatlan pillanatoknak. De mondhatjuk azt  is: "Jövőre ugyanitt, és – Legyen a Zene mindenkié!

Az alsó évfolyamosokat a Zene Világnapján megörvendeztette a Trilla énekegyüttes kicsinyek kórusa. Előadásukban Weöres Sándor: Arany ágon ül a sármány és a Kutyatár c. Kocsár Miklós által megzenésített verseket énekeltek, majd a közkedvelt Balázs Árpád szerzeményt, a Bodzavirág c. kórusművet hallhattuk. A szólót gyönyörűen csillogó szoprán hangon Imre Panna és Kovács Alíz énekelte, zongorán kísért Bodáné Szabó Andrea. A műsorban a népdalokat és a néptáncot az 1.A osztályosok részvételével vidám népi gyermekjátékok követték. Az ünnep érdekes színfoltja volt a 4. B. osztályosok tánc improvizációja Debussy a Tenger c. programzenéjére, ahol a gyermekek a hullámok játékát elevenítették meg, aminek folytatásaként vizuális alkotások születtek Győrfi Judit tanárnő vezetésével.

Minden osztály elkészítette a zenéről saját festményét, amiben még hetekig gyönyörködhetünk, visszaemlékezve erre a színes délelőttre.

Az ünnepi műsort összeállította Bodáné Szabó Andrea, az iskola ének-zene tanára, a délelőtt házigazdája Molnár Krisztina igazgatónő volt, akinek nagyon hálásak vagyunk, hogy a Zene Világnapját, ily módon ünnepelhettük meg. Köszönet érte!

 

Képek megtekinthetők ITT.