Iskolaelőkészítő szülői értekezlet a leendő 1.osztályos tanulók szüleinek
Nemzeti Összetartozás Napja - megemlékezés
Önkéntes Tűzoltó Egyesület Vép-Bozzai szakmai nap
Énekkaros kirándulás /Sárvár/
Erzsébet Tábor _ Zánka _ 3.B
Év végi osztályozó vizsgák
OSZTÁLYKIRÁNDULÁSOK
HATOShét
HATOShét _ Közösségünk védelmezői _ Rendőrségi Bemutatónap a HATOSban
A Művészeti Iskola Év végi ZÁRÓRENDEZVÉNYE
Bűvösvölgy-Sopron kirándulás /4.B, 5.A/
HATOShét _ MŰVÉSZETEK napja
LEG-ek kirándulása
HATOShét _ SPORTnap
HATOShét _ 6-os KI-MIT-TUD?
HATOShét _ CSALÁDI NAP
Utolsó tanítási nap
Tanévzáró ünnepély, Ballagás
Napközis Erzsébet Tábor - Művészeti Tábor
HKSzCsPSzV
12
5689
111516
23
252627282930

Hírek

Hatos Ferenc megemlékezés

Szigorú, de jóságos ember volt – A névadóra emlékeztek a jubileumi Hatos-hét második napján - fotók

Alapításának 115. évfordulóját ünnepli az idén a Hatos Ferenc Általános Iskola és AMI, amely 25 éve viseli Hatos Ferenc nevét. Kedden a névadóra emlékeztek az intézményben. A művészeti napon Garas Kálmán fotóművész is Vépen vendégeskedett.

Számos generáció nőtt már fel az iskola falai között. Az ott zajló oktatás és nevelés nem csupán tudást ad, hanem értékeket, emberséget és közösségi szellemet is, fogalmazta meg köszöntőjében Molnár Krisztina igazgató. Névadójukról úgy nyilatkozott: nagyszerű ember volt, életét és munkásságát a közösségért való elköteleződés, a tudás iránti szenvedély és az emberi méltóság tisztelete jellemezte. Szellemisége ma is iránytűként szolgál.

Ágoston Andrea igazgatóhelyettes Hatos Ferenc (1921–1988) életrajzát ismertette táplánszentkereszti születésétől a kőszegi tanítóképzőn, majd Bíró Irén tanítónővel kötött házasságán és négy gyermeke – Csaba, Huba, Zsolt és Mária – születésén keresztül 1958. szeptember 1-jéig, amikor a vépi iskola igazgatója lett. Rövid időn belül megteremtette az eredményes munka feltételeit. Jó nevelői közösséget hozott létre. Jelentős szerepe volt az iskola 1962-es felújításában és bővítésében. De harcolt az óvodáért, a kultúrházért, a gyakorlókertért, a szaktantermek és a sportpályák kialakításáért is, mondta. Hozzátéve, hogy a nagy tekintélyű igazgató szerette tanítványait, és mindent megtett az érdekükben. Diákjai tisztelték: nemcsak iskolamester, hanem ezermester is volt, aki rengeteg gyerekkel megszerettette kedves hobbiját, a modellezést.

Szigorú, de jóságos tekintetű ember volt, akinek az egész élete az iskoláról szólt. Ha kellett, tetőt javított, festett, szerelt – ezt már Molnár Istvánné árulta el a névadóról. Kati néni 1995-ben lett az iskola igazgatója. Ő azt mesélte el a gyerekeknek, hogy miért Hatos Ferenc nevét kapta az intézmény. S felidézte: a kérdőíveket kitöltve mindenki mellette tette le a voksát.

Az emléktáblánál koszorúzással folytatódott a nap, utána az egykori diák, az 1945-ös születésű Kovács László elevenítette fel, milyen volt az iskolások élete akkoriban, milyen követelményeknek kellett megfelelniük a maihoz képest sok szempontból mostohább körülmények között. „Tanulni, tanulni, tanulni – ezt tanácsolta a mai gyerekeknek, mondván, ezáltal mehet előre az életük.

A folytatásban Garas Kálmánt kérdezte Iván Csilla. A fotográfus mester és fotóművészről elmondta: tavaly jelent meg "...személyiségnek lenni a legtöbb..." című portrékönyve, melyet Répcelakon a művelődési házban, Szombathelyen a Képtárban és Budapesten, a Magyar Zene Házában is bemutattak. Ez év januárjában Zalaegerszegen, a Városi Kiállító- és Hangversenyteremben nyílt fotókiállítása. Februárban a Magyar Zene Házában megrendezett Kamarakiállításon mutatott be egy válogatást zenei portréiból. Március 15-e alkalmából Magyarország Köztársasági Elnöke értékteremtő művészi alkotómunkája, a hazai kulturális és szellemi élet meghatározó személyiségeit bemutató portréfotói elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetését adományozta neki. A vendégről kiderült: édesapja kovácsmester volt. Fia mégis a fotózást választotta hivatásaként, miután megismerkedett a fényképelőhívással. Portréfotós lett – portrékönyvében olyan híres emberekről készült képek is helyet kaptak, mint a vépi gyerekek által is ismert Gazdag Erzsi vagy Weöres Sándor. A velük való találkozásról is beszélt a fotográfus. S kiderült, Hatos Ferenccel is volt kapcsolata: a volt Úttörőházban (később Gyermekek Háza) ismerte meg, ahol 1975-től 2002-ig fotószakkört vezetett. A fotográfus 2002 óta óraadó az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszékén.

A vele szemben ülő diákoknak aktuális témát hozott fel: felhívta a figyelmüket a telefonos fényképezésnél lehetséges hibákra. Ő is szolgált jó tanáccsal: készítsenek minél több képet, és ha érdekli őket a fotózás, éljenek segítséggel, ismerjék meg az alapokat, mert anélkül nem lehet építkezni.

A délelőtti program zárásaként ismertették a Hatos Ferenc portré rajzpályázat eredményeit és díjazták a legkreatívabb arc- és testfestéseket.


FORRÁS: VAOL.HU

 

Tovább olvas » | 2024. június 20.

Közösségünk védelmezői

Rendőrségi Bemutató nap a HATOS-ban

Az iskolánk az idei tanévben ünnepli fennállásának 115. évét. Erre a hétre különleges programokat szerveztünk a tanulóknak.

Iskolánk számára kiemelten fontos a bűnmegelőzés, a prevenciós előadások szervezése, a diákok megfelelő edukálása. Már 5 éve csatlakoztunk a DADA programhoz, jelenleg is két csoport vesz részt a foglalkozásokon.

A DADA órákon felül Darabosné Karba Katalin rendőr alezredes asszony a többi osztályban is rendszeresen tart bűnmegelőzési foglalkozásokat.

Mint gyermek- és ifjúságvédelmi felelős, szerettem volna szervezni egy olyan napot, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a rendőrség munkájával.

A rendezvény keretében kutyás-, bűnügyi-technikai, bűnmegelőzési, közlekedési- közrendvédelmi bemutatókon keresztül ismerhetik meg a gyerekek a Rendőrség munkáját.

A rendezvényt a Vas Vármegyei Rendőr Főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának munkatársa, Csizmazia Tamás rendőr törzszászlós és hű társa Dorisz nyitotta meg rendőrkutya kiképző gyakorlatokkal, majd az osztályok forgószínpadszerűen mentek az egyes helyszínekhez és ott részt vehettek kerékpár ügyességi pályán, bűnmegelőzési TOTÓ-t tölthettek ki, megismerhették a csapatszolgálati eszközöket, a bűnügyi helyszínelés mozzanatait, megtekinthették az 1980-as évek Lada rendőrautóját és számos más izgalmas érdekesség várta őket.

Köszönjük szépen a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság közreműködését!

Képek megtekinthetők IDE kattintva.
(képek forrása: Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Iván Csilla)

 

Iván Csilla

Tovább olvas » | 2024. június 18.

HATOShét

 

Tovább olvas » | 2024. június 17.

Családi nap

Tovább olvas » | 2024. június 17.

Dr Garda Károly búcsúztatása

Tisztelt Kollégák, Kedves Diákok és Kedves Doktor Úr!

Ma különleges alkalomra gyűltünk össze, hogy elbúcsúzzunk egy kivételes embertől, aki hosszú éveken át elkötelezetten szolgálta a közösségünket, és akinek a munkássága örökre nyomot hagy mindannyiunk szívében.

Garda Károly Doktor Úr, nemsokára hivatalosan is nyugdíjba vonul. Nehéz szavakba önteni mindazt a hálát és tiszteletet, amit mindannyian érzünk iránta. Évtizedeken át szolgált orvosként, és szakmai elkötelezettsége, tudása, valamint embersége mindannyiunk számára példamutató volt. Betegei iránti együttérzése és odaadása tette lehetővé, hogy számtalan ember, gyermek életét tette jobbá, és reményt adott nekik a legnehezebb pillanatokban is.

A szakmai hozzáértésén túl mindig is kiemelkedett emberségével, türelmével és azzal az elkötelezettséggel, amellyel nap mint nap végezte munkáját. Munkája nem csupán hivatás volt, hanem szenvedély is. Azok a gyerekek, akiket gondozott, mind-mind érezték, hogy számíthatnak rá. Sok szülő elmondhatja, hogy az ő megnyugtató szavai, alapos vizsgálatai és személyes odafigyelése nélkülözhetetlen volt számukra.

Kedves Doktor Úr!

Emlékszem, ahogy mindig türelmesen és megértően fordultál mindenkihez, legyen szó betegekről, kollégákról vagy a fiatalabb generációkról, akik a te példádat követve váltak orvosokká. Számtalan történetet hallottunk tőled, amelyek mind egyaránt tanulságosak és inspirálóak voltak. Képes voltál arra, hogy a legnehezebb helyzetekben is megtaláld a megoldást, és mindig a beteg érdekeit helyezted az első helyre.

Szakmai karriered során rengeteg változást éltél át az orvostudományban, és mindvégig lépést tartottál az újításokkal és fejlődésekkel. Mindig nyitott voltál az új ismeretekre és technikákra, ezzel is mutatva, hogy az orvoslás nemcsak szakma, hanem hivatás is számodra. A tudásod és tapasztalatod megosztása sokunk számára felbecsülhetetlen értékű volt. De nemcsak szakmai tudásodat és elkötelezettségedet tiszteljük, hanem azt az emberi oldalt is, amit mindannyian ismerünk és szeretünk benned. Barátságosságod, kedvességed és a humorod sokat jelentett mindannyiunk számára.

Most, hogy nyugdíjba vonulsz, egy új fejezet kezdődik az életedben. Biztosak vagyunk benne, hogy az előttünk álló években is ugyanolyan energiával és lelkesedéssel fogsz élni, ahogy eddig tetted.  Kívánunk neked boldog és egészséges nyugdíjas éveket, tele pihenéssel, új kalandokkal és örömteli pillanatokkal a családod és barátaid körében. Köszönjük mindazt, amit értünk és a közösségért tettél. Hiányozni fogsz mindannyiunknak, de tudjuk, hogy a nyom, amit hagytál, örökre velünk marad. Köszönjük, és jó egészséget kívánunk a nyugdíjas éveidhez!

Molnár Krisztina _ igazgató

 

VAOL cikk megtekinthető IDE kattintva.

Tovább olvas » | 2024. június 11.
„Nem az a fontos, hogy milyen erős a karod. Hanem, hogy milyen erős a szíved.” Herkules

„Nem az a fontos, hogy milyen erős a karod. Hanem, hogy milyen erős a szíved.” Herkules

"Ezer álom hív,

Bírnom kell a célig.

Szívem, bátor légy,

Nem ér célt, ki fél."

Tovább olvas » | 2024. június 4.