Tavaszi szünet
Beiratkozás a 2021/2022. tanévre _ 1. osztályosoknak
HKSzCsPSzV
234
567891011
121314161718
19202122232425
2627282930

Hírek

GRATULÁLUNK!


Ismét büszkék lehetünk iskolánk egyik tanulójára. A BorsodChem Zrt. által meghirdetett EBK Rajzpályázaton Süle Emma 2.E osztályos tanuló az 1-2. osztályos KABALA kategóriában II. helyezett lett.

A rajzpályázatra összesen több, mint 700 rajz érkezett. A koronavírus járványra tekintettel ünnepélyes eredményhirdetésre nem kerül sor, de minden díjazottnak postai úton szeretnék eljuttatni az oklevelét, az EBK munkafüzetet és a nyereménykönyvet.

Nagyon gratulálunk Emmának, természetesen igazgatói dicséret is jár a kimagasló díjért!

Tovább olvas » | 2021. április 19.

A költészet napja

A magyar költészet napja

A költészet napját hazánkban József Attila nevéhez, pontosabban születésének napjához kapcsoljuk immár 1964 óta. Hogy mit szólna hozzá a költő maga? Nem tudhatjuk, de ismerve a költő életét és habitusát, bizonyára cirógatná érzékeny lelkét a megtiszteltetés. Egyike volt a  múlt század legnagyobb – és legmegosztóbb- költőinek, a XX. század nagy óriásainak, akikhez azért én hozzátenném Ady Endrét és Radnóti Miklóst is, de ez már (irodalmi) ízlés dolga.

De miért is kell ünnepelnünk a költészetet? A rádióban hallgatva erről egy eszmefuttatást, a következő gondolatok fogalmazódtak meg bennem ezzel kapcsolatban: Az emléknapokat olyan témáknak szenteljük általában, melyek amúgy nem kapnak nagy visszhangot a mindennapi életünkben.

Na de kell ez a versnek? Nincs ott a mindennapjainkban? Hiszen szinte csak jeles alkalmakkor, ünnepeken, irodalom órán foglalkozunk vele? Talán igen, de mégsem!

Biztosan furán nézne ránk a boltban az eladó, ha fizetés közben a következő József Attila sorokat  citálnánk: „ Harminckét évem elszelelt, s még havi kétszáz sose telt, az ám, hazám!” Nem, nem ide való a vers.  S a postán sem tudná értékelni az ügyintéző, ha Reményik Sándor következő soraival kísérnénk leveleink feladását: „Hova jutnak a martyr-levelek? Az elkallódó, célt nem ért sorok?”

De verset mondunk, mikor a kisgyermeket el akarjuk altatni. Mikor hatalmas öröm ér bennünket, egy versben próbáljuk megkeresni azt a katarzist. Ha bánatunk van, egy vers segít gyászunk lefolyásában. Ha szerelmesek vagyunk , épp szemünk elé kerül egy csodálatos Shakespeare- szonett : „ Az vagy nekem , mi testnek a kenyér, mint tavaszi zápor fűszere a földnek”.

S ha egy dalt hallgatunk? Az is vers! A RAP- zene megnevezésének kezdőbetűi a” Rhythm And Poetry”, azaz ritmus és költészet szavakból állnak össze. Rengeteg mai zenekar dolgoz fel, zenésít meg ún. klasszikus verseket, ezzel is közelebb hozva a fiatalokat a költészet varázsához.

Igen, a vers ott van mindenhol, és mindenkiben…. Ki ne fejezte volna ki magát valamilyen szóképet alkalmazva költőibb formában?  Ha „kivert kutyaként” érzed magad, ha a „szíved megtelt szeretettel”, ha „záporoznak a könnyeid”, ha „megszakad a szíved” valamiért, akkor igenis benned van a költészet!

S bár manapság nem divat a verseskönyveket forgatni, szerencsére az internetes közösségi oldalak napi szinten ontják a válogatott verseket, szebbnél szebb, szívhez szóló, „alkalmi, vagy csak úgy” gondolatokat, zenével, vagy anélkül, de az olvasó és hallgató számára egy perc gyönyörűséget okozva, s ezzel szebbé téve a világot bennünk, körülöttünk.

Tehát a költészet egy olyan valami, ami nem kézzel fogható, nem a szürke hétköznapok része, de minden érző lélekben csodás érzést keltő, feledtető, vigaszt vagy örömet nyújtó VALAMI, ami, mint a gondolkodás, az EMBER egyedi jellemzője. És EZÉRT is kell, hogy megünnepeljük, egy napot kiemelten szánjunk a költészetre, aminek hatalma és gyógyító ereje minden embert megérint.

 

Vép, 2021. április 11-én                                                                   Ágoston Andea

magyartanár

 

Költészet napi megemlékezés

 

A tavalyi tanévben elmaradt. Karanténban voltunk. De éreztük, nincs ez jól, szükségünk van rá. Még így is. Sőt, most még jobban!

Ahogy Ágoston Andi néni írta, a versek divatja lehet, hogy múlik. Mégis bennünk élnek az érzések, amiket mi nem tudunk olyan jól kifejezni, mint a zseniális költők a verseikben. És amikor olvassuk, hallgatjuk ezeket, felszabadítja bennünk a fájdalmat, az örömöt, a bánatot, a büszkeséget, a vidámságot, az aggódást, a félelmet, a megnyugvást, minden emberi érzést. Amikor találunk egy olyan verset, amelyik helyettünk kimondja a lelkünk mélyét, az felszabadító. Tehát versekre mindig szükség lesz, mint minden művészetre, ezért fontos megemlékezni, figyelni, többet foglalkozni velük, legalább ezen a napon. Ezért hirdettük meg az iskolában ezt a rendhagyó alkalmat arra, hogy minél többen mondjanak a gyerekek is verset. Nagy boldogság volt számomra, hogy ilyen sokan, vállalkoztak a szereplésre, pedig ebben a tanévben nem tudtunk mi, pedagógusok úgy segíteni, úgy hatni rájuk, mint máskor. A tantestület megnézte, meghallgatta a beküldött videókat, és virtuálisan megtapsolta. Szavaztunk is a nekünk legjobban tetsző produkciókra, s akik a legtöbb voksot kapták, nekik külön gratulálunk: alsó tagozatban Hegedüs Milán 1.A, felső tagozatban Gombás Lőrinc 5.A tanulóinknak.

Nagy köszönet illeti a szülőket, akiknek a tanulásban, készülésben, a technikai kivitelezésben idén nagyobb szerepet kellett vállalni. Köszönjük a résztvevő gyerekeknek, hogy nem sajnálták a szabadidejüket a tanulásra, és megmutatták magukat! Gratulálunk mindenkinek! Jutalmul a Tudás Fája Közalapítvány felajánlásában könyvet kapnak mindannyian az igazgatói dicséret mellé. A diákok videói megtekinthetők a nevükre kattintva.

Hegedüs Milán 1.A

Turay Zalán 1.A

Babai-Mező Abigél 1.E

Bárdi Réka 1.E

Reszegi Máté 1.E

Szalai Marcell 1.E

Szép Flóra 1.E

Varga Ármin 1.E

Vukics Kata 1.E

Bakucz Janka 2.E

Biró Noel 2.E

Horváth Ábel 2.E

Kéri Máté 2.E

Polgár Balázs 2.E

Süle Emma 2.E

Szalai Noémi 2.E

Szilágyi Gergő 2.E

Nagy Regina Anna 4.A

Gombás Lőrinc 5.A

Süle Mihály 5.A

Király Emese 7.A

Süle András 7.B

Vép, 2021. április 12.

Boldizsár Katalin szervező, alsó tagozat mkv.

Tovább olvas » | 2021. április 12.

BEIRATKOZÁS a 2021/2022. tanévre

A tájékoztató megtekinthető ITT.

Tovább olvas » | 2021. március 30.

Tavaszi Szünet

Tovább olvas » | 2021. március 29.

Igazgatói dicséretek

Tovább olvas » | 2021. március 29.

Otthoni projektek a Víz Világnapján

A környezetvédelmi világnapok olyan különleges napok, amikor élőhelyünk, a Föld megóvására irányul a kitüntetett figyelem. Március 22-én világszerte megemlékeznek a vízről, a vízkészlet megóvásáról, a vízminőség megőrzésének fontosságáról.

Iskolánkban a környezettudatos gondolkodásra nevelés egyik jellemző állomása  a Víz világnapi programok. Idén ez is digitális arculatot öltött, és otthoni tevékenykedésre ösztönözte a gyerekeket.

Az alsó tagozatos tanulók a digitális órákban és a pedagógiai foglalkozások keretében jelenítették meg a Víz világnapját. Így pl.: magyar és az ének, órák alkalmával értékes népmesék, versek, dalok és zeneművek kerültek elő, a rajz és technika órák  pedig otthoni kreatív munkálkodásra hívták a gyerekeket. Természetesen a környezetismeret tantárgy a Víz világnapja házigazdája, ezúttal kihasználta a digitális tanulás lehetőségeit, internetes felületen kapcsolódott a témához: videók megtekintését, környezetvédelmi honlapokat böngészését, memória és különféle kvíz játékok megoldását kínálta a tanulók számára.

A felső tagozatos diákoknak lehetőségük volt a víz fizikai és kémiai tulajdonságaival megismerkedni játékos kísérletek formájában, amelyeket rendszerint otthon a konyhában végeztek. Miután remekül szórakoztak az érdekes és látványos élményalapú tanulás során, rávilágítottunk arra is, hogy a kísérletekben megtapasztalt jelenségek miként játszanak közre a természetes vizeink életében és a szennyezésében.

A művészeti iskolások olyan képeket készítettek otthon, amivel felhívják a figyelmet a természetes vizekben lévő, óriási méreteket öltő műanyag-szennyezésre. A gyerekek ezúttal is remek alkotásokat készítettek.

„A víz érték! Becsüld meg! „– ez a 2021. év jelmondata

Sajnos beláthatatlan következményekkel járhat, ha nem változtatunk azonnal a környezetszennyező magatartáson. Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa többek között azon is múlik, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket.



Képek megtekinthetők ITT.

Tovább olvas » | 2021. március 29.

Március 15. Ünnepség

Képek megtekinthetők ITT.

Tovább olvas » | 2021. március 14.

Tájékoztatás

Tovább olvas » | 2021. március 5.

Irodalmi Sarok

Az irodalmi  sarokba most egy 8. osztályos fiú ült le, és mesélt nekünk. Fogalmazást írtunk a tavalyi év , az online tanulás és a bezártság tapasztalatairól.  Az írások közül a legjobbat kiválasztottuk, s a helyi újságban is megjelent már. Most itt is leközöljük Habda Patrik 8.B. osztályos tanulónk kiváló munkáját, melyben mindannyiunk érzései és tapasztalatai megfogalmazódnak.

Az újságban megjelent fogalmazásban elírás (gépelési hiba) történt, itt azt orvosoljuk, már helyesen olvasható a munka. Köszönjük, Patrik, és gratulálunk a remek gondolatokhoz és megfogalmazáshoz!

Ágoston Andrea

 

A tavalyi évem rövid története

 

A 2020-as év ugyanúgy kezdődött, mint az előzőek. Fergeteges szilveszteri rendezvényekkel és hangos tűzijátékokkal.

Aztán március közepén, valami olyan dolog történt, ami az életem során még nem fordult elő. Bezárták az iskolákat a terjedő COVID- vírus miatt. Digitális oktatásra kellet átállnunk az iskolába járás helyett. Örültem, hogy nem kell korán kelni, lehet lazítani. Egyszer csak a KRÉTA-rendszeren keresztül érkeztek a feladatok. Először csak kapkodtam a fejem. Az elején tiszta káosz lett az életem. Aztán lassan felvettem a ritmust és már meg tudtam birkózni a feladatokkal. Tavasz után jött a nyár. Örültem, hogy találkozni tudtam a barátokkal, osztálytársakkal. Elmehettünk focizni, biciklizni. Egy rövid időre a Balatonhoz is elmentünk, ahol egy kicsit elfeledhettük a bezártságot. Gyorsan eljött a szeptember, újra elkezdődött a tanév. Ez a 3 hónap kemény tanulással telt el, mert pályaválasztás előtt állok. December elején már nagyon vártam a karácsonyt. Reméltem, hogy a vírus terjedése lelassul és újra összejöhetünk a rokonokkal. A rendelkezések ezt is felülírták. A karácsonyi ünnepeket is csak szűk családi körben töltöttük. Szilveszterre finom sütiket sütöttünk és bevackoltuk magunkat a nappaliba. Éjfélkor pezsgőt bontottunk, nekem persze alkoholmenteset.

Nem ez volt az eddigi legjobb évem. Remélem, hogy ez az év már sokkal jobb lesz, mint az előző.

 

Habda Patrik

Tovább olvas » | 2021. március 1.