HKSzCsPSzV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

kicsit másképpen…

Vissza a hírekhez « | 2019. október 2.
kicsit másképpen…

Október elseje - amikor a világon mindenütt a ZENÉT ÜNNEPLIK!

,,A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő.
Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik."                                               Kodály Zoltán

 

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre 1975-ben emelte október 1-jét A ZENE VILÁGNAPJA rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet. Segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.
A zene körülölel bennünket. Zenéje van a természetnek: a szél zúgása, eső kopogása, a madarak szárnysuhogása, az állatok hangjai, énekei. De zenéje van a tárgyaknak is. Akár a vonat zakatolása, az edények csörömpölése, az ajtó nyikorgása, vagy a poharak „csengetése”, de még a telefonunk billentyűzete is ad olyan hangokat, amit zenének nevezhetünk.

Október elsején a Hatos Iskola összes diákjából álló alkalmi kórus Bodáné Szabó Andrea kórusvezető zongorakíséretével indult a világnapi megemlékezés, hogy minden kis és nagy gyermekhez eljuthasson ennek a napnak az üzenete. A Valahol Európában című musical ismert betétje, a Zene az kell című dallal kezdődött a megemlékezés. Majd a  Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola tehetséges növendékeinek koncertje következett. Kimagasló tehetségek zenei játéka varázsolta el a vépi diákokat, pedagógusokat. A program kitalálója, szervezője, megvalósítója Stánitz Réka tanárnő volt.

Végül az iskola történetében először dob-bemutató volt hallható és látható nem kis hangerővelJ Fantasztikus élményben volt részünk, amikor a 4.A osztályos Németh Ede odaült a dobokhoz, fejhallgató a fején és profi módon elkezdte „ütni” a dobokat Red Hot Chili Peppers - Californication című dalára. Természetesen a tanár Úr Kovacsics György is tartott bemutatót, hihetetlen lazasággal és profizmussal mutatta be a dobolás művészetét. Régen hallottunk ilyen vastapsot a tanulóinktól, régen láttunk ennyi boldog, önfeledt gyermeki rajongást. Nagyon szeretnénk dob-szakkört indítani, ezzel új lehetőséget adni a Hatos Iskola tanulóinak.

Azt hiszem, még sokáig fogjuk emlegetni a Zene Világnapját!