HKSzCsPSzV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Határtalanul program - Újra Felvidéken jártunk

Vissza a hírekhez « | 2019. május 23.
Határtalanul program - Újra Felvidéken jártunk

Iskolánk már második alkalommal nyert támogatást a HATÁRTALANUL! program Tanulmányi kirándulásra, melynek keretében 40 diák vehetett részt a négy napos tartalmas kiránduláson.

 

Első nap

2019. április 15-én kezdtük el utunkat, melynek első állomása Komárom volt. Az Erzsébet-hídon áthaladva már Szlovákiában találtuk magunkat, a határt Komárnonál léptük át. A Klapka György téren pontban 10 órakor meghallgattuk a Klapka indulót, majd fotókat készítettünk a tábornok egész alakos szobra előtt. Megkerestük Komárno híres szülöttének Jókai Mórnak a gyönyörűen kidolgozott az ülő szobrát is. Az Európa-udvarban 45 különböző európai ország építészeti stílusát magán viselő építmény tábláit megkeresve ismerkedtünk meg az épületekkel. A Nagysallói csatára megemlékezve szalagot helyeztünk el az emlékműnél, majd folytattuk utunkat a Füleki-várhoz. A vár megmászása és felfedezése után megtekintettük a Füleki Vármúzeum kiállítását is.

Második nap

A szállásunk Rimaszombat városában volt, ahol a délelőtt folyamán megkoszorúztuk Petőfi Sándor szobrát és megkerestük a híres színésznő, Blaha Lujza szobrát. A templom előtt nagy meglepetésünkre az I. világháborús emlékmű tábláján szinte csak magyar neveket olvashattunk. Elindultunk Betlérre az Andrássy kastélyba, majd az Andrássy Dénes és Hablovecz Franciska mauzóleumát tekintettük meg. Mindkét épület hatalmas emlék maradt a gyerekek számára mivel a vadászkastély helyiségei és berendezései a mai napig megmaradtak. Ezek után Tornalján bepillantást nyerhettünk a Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola életébe és munkájába. A gyerekek tapasztalatokat cseréltek, beszélgettek, ismerkedtek és néhányuk azóta is tartja a kapcsolatot egymással. A Szlovák karszt hegység részét képező Gombaszögi barlangban egy álomszerű világba csöppentünk. Felkerestük a Lőcsén a Szent Jakab templomban a híres szárnyas oltárokat, a templom belső tere és régi orgonája is különleges volt. Második Szepessümegi szállásunkról csodás Magas-Tátrai naplementében gyönyörködhettünk.

Harmadik nap

Reggel Iglóra utaztunk, ahol megtekintettük a város főterét, a gótikus templomot, a város házát és megkerestük azt az épületet, ahol Csontváry Kosztka Tivadar festőművész még patikusként dolgozott. Szepesi vár megtekintésével folytattuk a látnivalókat, mely 1993 óta az UNESCO világörökség része. Az Ősz szakáll gejzír kápolnájánál énekszóval felkötöttük egymás kezére a barátság karkötőket. Utunkat a Magas-Tátrába a Lomnici csúcsig folytattuk, majd visszatértünk Rimaszombati szálló helyünkre.

Negyedik nap

Utolsó Felvidéki napunkat Besztercebánya városában töltöttük, ovális központja és sétálóutcája csodákat rejteget, mondják, a középkorban annyi aranyat bányásztak itt, hogy azzal ki lehetett volna kövezni minden utcáját. A városnézés után ismét Komárnoba utaztunk, majd a határt átlépve hazaindultunk.