Országos digitális mérés 7.A
Országos digitális mérés 7.A
Ünnepség a Középiskola nagytermében
Nemzeti ünnep - tanítási szünet
Bábszínház az alsó tagozaton
3. BOLDOG ISKOLÁK TALÁLKOZÓJA
Országos digitális mérés 7.A
Országos digitális mérés 6.B
Országos digitális mérés 6.A
NYÍLT NAP _ a leendő 1.osztályos tanulóknak és szüleiknek
A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap
Tavaszi szünet
HKSzCsPSzV
123
4568910
11121617
18222324
293031

HATÁRTALANUL – FELVIDÉK – SZLOVÁKIA Felvidéki mondák és legendák nyomában

Vissza a hírekhez « | 2017. október 11.
HATÁRTALANUL – FELVIDÉK – SZLOVÁKIA Felvidéki mondák és legendák nyomában
1. nap

2017. október 2-án reggel huszonhárom 7. osztályos diákkal keltünk útra, a Felvidékre. Első állomásunk Révkomárom (Komárno) volt. Itt meglátogattuk a Jókai Mór Alapiskola 7. osztályosait és Kati néni, az iskola igazgatója tartott rövid tájékoztatót. Az ismerkedés során megtudtuk, hogy az iskola 9 évfolyamos és a tanítás nyelve magyar.

A szlovák nyelvet idegen nyelvként tanulják. Utána a Szent András templom építészeti stílusát tanulmányoztuk, majd megemlékeztünk Jókai Mórról és megkoszorúztuk a szobrát. Innen nem messze találtuk meg Bartók Béla emléktábláját. A híres zeneszerző a felvidéken gyűjtötte a szlovák népdalokat. Az Európa - udvarban folytatódott a program. A téren 45 különböző európai ország építészeti stílusát magán viselő építményt vehettünk szemügyre.

Érsekújvár a Furfangos Támadi történetével kapcsolódott tematikus útvonalunk láncolatába.

Kékkő, a sárkányos vár. A monda szerint Detrefi Balázs szerezte meg a kék drágakövet a sárkánytól és várának hegyébe illesztette. Azóta hívják a Balassák várát Kékkőnek. Itt töltötte gyermekkorát Balassi Bálint is, akinek szintén koszorút helyeztünk emléktáblájára.

2. nap

Reggeli után Mikszáth Kálmán szülőfalujába, Szklabonyára indultunk. Az emlékházban Balázs bácsi ízes palócos beszéddel mesélt nekünk. Mikszáth a „nagy  palóc” itt töltötte gyermekkorát és ifjúságát. Műveiben ezek az élmények köszönnek vissza.

Továbbutaztunk Alsósztregovára, ahol Arany Jánosnak Madách Imrénél tett látogatására emlékeztünk. A Madách-kastély kiállítótermeinek tapétáin, Az ember tragédiájának kézirata olvasható, amelyet Arany javított. Végül felsétáltunk a kastély melletti dombra, ahol Madách síremléke áll.

Délután Losonc értékeivel ismerkedtünk. A Reduta épülete Vigadóként működött, s olyan hírességeket látott vendégül, mint Vörösmarty, Mikszáth, Honthy Hanna, Ferenc József császár.

3. nap

A valaha városi rangot megért Sajógömörben felkerestük Mátyás király szobrát és Lili csodálatos előadásában meghallgattuk a hozzá fűződő mondát. Tibor bácsi bemutatta a falu evangélikus templomát és egyházközösségét. Czinka Panna, az első női cigányprímás emlékművénél Liza hegedűn eljátszotta a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt. Rimaszombaton felkerestük a Múzsák Házát, ahol Petőfi is megszállt. Délután a főtéren néztünk körül. Itt áll a híres színésznő, Blaha Lujza szobra is. A templom előtt tekinthető meg az I. világháborús emlékmű, amely szinte teljesen csak magyar neveket tartalmaz. A városban minden felé magyar beszédet hallottunk. Következő állomásunk Fülek vára volt. Ma már csak romjaiban áll. A várhoz fűződő Falkos lovag legendájával helyi vezetőnk ismertetett meg. Ő mutatta be a bástyában kialakított múzeum kiállítását is. A várban valaha megyegyűléseket tartottak és itt kiáltották ki Thököly Imrét Magyarország királyává.

4. nap

Délelőtti programunk Gombaszögön kezdődött, ahol a cseppkőbarlang képződményeivel és élőlényeivel ismerkedtünk meg. A Szalóci-völgyben egy régi magyar játékot a métát is kipróbáltuk.

Meghódítottuk Torna várát is. A romos várat IV. Béla építette hálából azért, hogy egy helyi lovászlegény meg tudta őt nevettetni a legnagyobb nyomorúságban és veszedelemben is. Rozsnyó belvárosa is számos látnivalót nyújtott.

Továbbutaztunk Krasznahorkára, amely az Andrássy család fészke volt. A leégett vár újjáépítése még tart, ezért csak kívülről láthattuk. János bácsival, az idegenvezetőnkkel együtt énekeltük a” Krasznahorka büszke vára” kezdetű dalt. Természetesen itt sem maradtak el a várhoz fűződő legendák. Ezt követően felkerestük Andrássy Dénes és Hablovecz Franciska mauzóleumát. Ők az Anrássyaktól eltérően nem a várban temetkeztek. Ennek is hallhattuk a történetét. A mauzóleum mögött található tacskó kutyájuk emlékműve is „Hűséget hűségért „ felirattal.

5. nap

Selmecbányára, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő bányavárosba utaztunk. A város a középkorban Európa ezüstbányászatának egyik központja volt. A városnézésen megtekintettük a Szent Katalin templomot, megismerkedtünk a bányászok köszönésével és munkaeszközeivel. Az Evangélikus Líceumnál – amelynek diákja volt Petőfi is – ünnepi műsort adtunk, és nemzeti színű bokrétát kötöttünk az aradi vértanúkra emlékezve.

Fáradtan, de sok élménnyel és ismerettel gazdagodva tértünk haza Vépre. Az utánunk következő osztályoknak is ajánljuk, hogy pályázzanak és éljenek a Határtalanul program nyújtotta lehetőséggel.

A képek megtekinthetőek a galériában.